Hundested 31 juli 2021

Gepubliceerd op 31 juli 2021 om 21:17

Hundested

Het zou vandaag een spannende dag worden.

Vanmorgen rond 8.15 vertrokken we uit de haven. We hadden het zeil en de genua gehesen. We moeten tussen de ondieptes door (we hebben gezien hoe ondiep het is buiten de vaargeul!) en gaan richting noord met mooi bakstag wind. We zeilen richting Hundested en gaan een keer overstag. De stuurautomaat staat aan en terwijl ik binnen met de kaart bezig ben gaan we door de wind. Hoe kan dit?

Buiten gekomen neem ik het stuur over en Sybren haalt de zeilen binnen op een klein doekje na. Er komt net een groot konvooi schepen aan die een Russische onderzeeër naar buiten begeleiden. We zijn stuurloos en Sybren pakt de marifoon om een Pan-pan bericht  te sturen.

We hadden de bakken leeg en Sybren had al gezien waar het door kwam. Het roerblad is los en het zit vast onder het schip. Met geen mogelijkheid los te krijgen. Met een touw op de lier en sterke spieren van Sybren lukt het uiteindelijk!

Het grote fregat, onderzeeër en 2 begeleiders varen op afstand bij ons dobberende schip langs. Het roerblad zit weer vast, de dikke buien gaan om ons heen en wij varen verder op de kotterfok (van de Genua blijkt het achterlijk los te zijn) en een half grootzeil en de motor erbij, naar Hunzestad waar we een plekje in de haven vinden. De buren weten een goede zeilmaker aan de andere kant van Seeland.

Voor vele vakantiegangers die lang in de file stonden was het zwarte zaterdag, en voor ons voelde dat ook een beetje zo. Het was een leerzame dag!

Reactie plaatsen

Reacties

Leni
3 jaar geleden

Eindelijk eens toegekomen aan het lezen van jullie avonturen. Zo kan ik lekker meegenieten. Heel veel plezier nog op jullie verdere zeilavontuur.

Maak jouw eigen website met JouwWeb