2 België

 

Maandag 27 mei

We verlieten Maastricht via de Maas en arriveerden ’s middags in Luik. Onze eerste plaats in België. Er staan hoge flats en daartussen kleine huizen. Langs de oever zagen we veel industrie.

 

Op dinsdag 28 mei

Vandaag kwamen we langs een lange tunnel in een zijtak van de Maas. Het was een prachtige tocht. Die nacht sliepen we in Namen. Na Luik met veel flats met ertussen oude huizen is Namen wel heel mooi. 

 

Luik

Tunnel in zijtak van de Maas.

Namen

Donderdag 30 mei 

Gisteren vervolgden we wij onze tocht naar Dinant, waar we hebben overnacht.

Vandaag een trieste ochtend. Hubert gaat van boord. Hij wist veel van de gebouwen in de steden, die wij voorbij kwamen. Dat zullen wij nu missen, maar 2 schippers op een schip werkt niet zo goed.

Om half 10 gaan Suzanne en ik eerst koffiedrinken en daarna naar het fort met 406 treden. Omlaag gaan we met de kabelbaan. Ook leuk! We hebben nog een plaatselijke koek gekocht die wel erg hard blijkt te zijn. Wel een mooie afbeelding! 

Daarna voeren wij langs de “Gespleten Rots” of “De Bayard Rots”, richting Frankrijk. Erg indrukwekkend. De sluisjes en de bruggen worden steeds kleiner, maar het is hier heel mooi. We zijn net te laat voor het laatste sluisje en blijven liggen in een kanaal. Heel stil! Je ruikt het bos.

 

Ligplaats in de Belgische Maas.

De Gespleten Rots bij Dinant.

De Gespleten Rots of Bayard Rots bij Dinant

Volgens de website over de deze rots gaan er veel legendes en mythes rond over het ontstaan van deze gespleten rots die enorm lijkt op een grote menhir (Een menhir is een grote staande steen uit de late steentijd, bron wikipedia).

Zo zouden de Vier Heemskinderen Ritsaart, Writsaart, Adelaart en Reinout op de vlucht zijn voor Karel de Grote. Hij wilde het folkloristische paard Ros Beiaard van hen hebben en hebben besloten om de Vier Heemskinderen te vermoorden.  

De Vier Heemskinderen kwamen via de Ardennen bij de rots aan de Maas aan. Door het hoge water konden zij er niet omheen. Hierop nam Ros Beiaard een aanloop en zette zich af tegen de rots met zijn hoeven. Dit ging met zo’n grof geweld dat de rots in tweeën spleet. Zo waren de kinderen gered. Aan de zuidkant van de rots is een afdruk te zien van een hoefijzer.

Een andere mythe vertelt dat de kinderen in een rots zouden zijn veranderd. Nu zou Karel de Grote de macht over het paard krijgen, maar omdat het paard zo verdrietig was, veranderde het paard zelf ook in een rots.

Het zijn natuurlijk mooie mythes, maar de werkelijkheid ligt natuurlijk compleet anders. De scheiding tussen de rotsen werd gemaakt door de troepen van Lodewijk die in de 14e eeuw de toegang tot Dinant wilde vereenvoudigen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.